2019

Nu har kalvningssäsongen dragit igång i simmental-stallet. Först ut i år var 226 Bianca av Marsagård som fick en tjurkalv efter Ulster av Frönshult T 115. Fadern Ulster som är en svensk semintjur med mycket bra siffror, AIX +21, Tillväxt total 128, formklass 141 och produktionsindex 133! Han har även en stark exteriör med helhet 85 och har segrat på utställning. Modern själv är fallen efter den kanadensiska importtjuren Worldwide.

Läs hela inlägget »

530 Agnes är första dottern efter nya importtjuren Diamant PP från Tyskland. En djup och välmusklad kviga som när kortet togs var drygt 10 månader och vägde 442 kg. Mor är 141 Agnes och Morfar Loden. 

Läs hela inlägget »

Precis som förra hösten kom Joost van der Horst upp till Sverige och vi bedömde vilka kvaliteter var och en individ saknade mest. Detta system kallas för aAa (Triple A) och går ut på att bedöma vilken av 6 olika kvaliteter en individ behöver tillföras mest av. Man kan enkelt säga att" det kvittar hur höga index eller hur mycket genetic ett djur bär på om det inte har kropp nog att få plats med allt". De olika kategorierna delas upp i 1. Dairy  2. Tall  3. Open  4. Strong  5. Smooth   6. Style.  Kon får en sifferkomb efter vad hon behöver tex 561. Tjurar i hela världen är bedömda efter vad de tillför istället vilket gör att man kan matcha rätt par oavsett ras eller land/företag tjuren kommer från. Vi använder detta som ett kompliment i vårt avelstänk. Framförallt på våra korsningsdjur där det är lätt att matcha 1oo procentiga kombinationer för att få en så hållbar och balanserad avkomma som möjligt.

aAa grundades av Bill Weeks 1950 och detta system används över hela världen.  
https://aaaweeks.com/how-does-aaa-work/

All parts of a dairy cow are connected and function together as a unit. aAa® analyzers study the relationship of parts, identify problems of form and function, and ask, “What is the cause of this cow’s problems? What qualities does she bring to a mating, and what qualities does the bull need to bring in order to produce a daughter who is as good as, or better than, her dam?”.  This analysis process is what makes aAa® Animal Analysis different from any other dairy cattle breeding guide or mating program.

Läs hela inlägget »
På en del av mjölkbesättning använder vi oss av vårt egna korsningsprogram Per-Cross, vilket innebär att man i princip matchar varje individ med den tjur som tillför mest, oavsett ras. En del av dessa avkommor blir såkallade Kiwi Cross. Detta är en korsning bestående av Holstein och Jersey. På Nya Zeeland har men avlat på denna kombinationen i över hundra år. Man har där länge haft focus på mjölk med hög kvalitet. Här får man en ko med höga halter men även pigga kalvar och väldigt fodereffektiva djur. Av alla mjölkkor på Nya Zeeland är hela 47,8 % Kiwi Cows. I regionen Marlborough / Canterbury är hela 52,9 % av mjölkdjuren Kiwi Cross, alltså mer än varannan. Hela 1 miljon 478 tusen Kiwi Cows är med i den Nya Zeeländska ko-kontrollen. I början av 2000-talet började man även tappa Kiwi Cross Bulls och 2005 började doser efter dessa komma ut på marknaden. Här på Marsagård har vi använt en Kiwi Bull från USA vid namn Marcelo-ur http://genex.crinet.com/dairy/index.php?action=DETAIL&code=1JE01077&lang=&Breed=JE . En tjur som består av 75 % Jersey och 25 % Holstein. På bilden ovan ser vi 307 Karola som är vår första Kiwi Cow. Hon ligger runt 10 000 kg ECM med halterna 5,7 % Fett och 4,2 % Protein. På senaste kontrollen som var näst sista före sinläggning mjölkade hon drygt 20 kg ECM med halterna 8,3 % Fett och 4,8 % Protein. Hon består av 62,5 % Jersey o 37,5 % Holstein. Karola har tidigare fått en kviga med amerikanska Holstein tjuren Princeton och är nu dräktig med Caruba P. Båda dessa är Holsteintjurar med enormt mycket mjölk i avkommorna vilket i kombination med de redan höga halterna förhoppningsvis ska ge många kg ECM framöver.

(Källa Kiwi Cross: NZ DAIRY STATISTICS 2017-1018)
Läs hela inlägget »

Idag har Clemens namnsdag och det firar vi med att presentera vår tjur Clemens av Marsagård som är på Svensk Köttrasprövnings teststation i Hörby. Clemens föddes 5 januari 2019 med en korrigerad födelsevikt på 48 kg. Mor är 309 Agnes av Marsagård och fader är den nya tyska importtjuren Diamant PP som i sin tur är son till tjuren Dick. Morfar till Clemens är den hittills så lyckade spermaimporten Hallas som har ett flertal söner som lyckats på teststationen i Hörby. Bla semintjuren Ulster av Frönshult. Mormorsfar är också en spännande tjur vars härstamning är ganska unik i Sverige, nämligen importtjuren London. Clemens har efter de inledande 5 vägningarna haft en tillväxt på 1957 gram/dag. Snittet för simmental har till nu varit 1780 gram/dag.

Läs hela inlägget »

Nu är de tjurkalvar, som vi anser hålla tillräckligt hög klass för att bli avelstjurar i din besättning, utlagda med härstamningar under fliken "Till salu". I år har vi ett samarbete med Stefan Birgersson o Elisabeth Randholm, Rönneberg Simmental. De har byggt upp en besättning med välmeriterade ko- och tjur-linjer. Fader till de 4 tjurar som finns hos oss i år, är samtliga efter Tyrone av Storegården T-109 (bilden ovan) som var bästa simmentaltjur på Svensk Köttrasprövning 2014/15. Tyrone har visats på utställning och varit bland några få utvalda tjurar i Sverige som fått vara med och tävla om SIRE-priset. Dessa tjurar utgör ett mer obesläktat alternativ till dig som handlat djur av oss tidigare. Ni som har beställt tjur inför 2020 kommer kontaktas under november månad och väljer i den ordning ni bokade.

Läs hela inlägget »

I väntan på nästa betäckningssäsong!

Läs hela inlägget »

Om du släpar med dräktigheterna på dina mjölkkor eller helt enkelt bara på ett enkelt sätt vill höja halterna i din besättning, då  finns här en betäckningsfärdig mycket intressant tjur. Moder är Bismark (Bob # Jordan3) dottern 781 Netta. Denna robusta holsteinko har kalvat 4 ggr och har hittills under sin livstid mjölkat 45 631 kg ECM med 5,23 % Fett och 3,80 % Protein.  Senaste 12 månaderna 11 069 kg ECM med 5,2 % F och 3,7 % P ( På 3 spenar). Hon är Exteriörbedömd Kropp 84 Ben 84 Juver 78 Helhet 82. Hennes något lägre bedömning på juver kombineras upp väl av tjurens fader
Brixton som har ett index för juver på 125 där främre juveranfästning är 112 (stark), juverligament 112 (starkt) och juverdjup hela 124 (grunt). Han har även 117 i juverhälsa och 121 i hållbarhet. Brixton visar liksom modern på mycket bra halter, fett % 127 och protein % 134. Här finns också positiva siffror för kalvningar. Denna tjur, 5369, är klar för omgående leverans. Slå en signal på 0733-196521 så ordnar vi dräktigheterna!

Läs hela inlägget »

5476 Clemens av Marsagård, har idag åkt till individprövningsstationen i Gunnarp, Hörby. Han är född 5 januari 2019 med en korrigerad födelsevikt på 48 kg. Clemens har en tysk härstamning genom både far och morfar. Fader är den avkommebedömda semintjuren Diamant efter Dick.  Morfar är den numer välkända tyska semintjuren Hallas som haft stora framgångar som fader till tjurar på individprövningsstationen. Mormorsfar är London. Clemens är polled men vi har ännu inte testat om han är homo- eller heterozygotiskt polled.  Utförligare presentation samt bild på fadern Diamant finner ni längre ner i nyhetsarkivet!

Läs hela inlägget »

Årets uppsamlingstjur heter 5417 Battlecry P av Marsagård. De hondjur som inte blir inseminerade på stall får innan vidare transport ut på sommarbete träffa Battlecry. Denne gosse är på bilden 15 månader gammal. Fader är semintjuren Ludde av Stegatorp och moder är Loden-dottern 193 Agnes av Marsagård. Han toppar listorna för tjurkalvar födda 2018 med Avelsindex +29 Modersindex 118 Produktionsindex 127 Födelseindex 102. 

Läs hela inlägget »

Vi vill presentera 5430 Byoer!
Han är en väldigt välmusklad tjur med ett fint lynne. Född den 21 mars 2018 med en vikt på 48 kg. Mor är våran otroligt duktiga 186 Cellerina, en ko med mycket djup och volym samt ett fantastisk lynne. Far är Unne av Örnaholm, som har lämnat små och pigga kalvar efter sig.

Läs hela inlägget »

Återförsäljare
Agroninja  beefie
Sverige

loading...

Under utveckling
Som ni kanske märker så har vi nu fått igång vår nya hemsida.
De senaste åren har vi haft en fantastisk möjligheten att utveckla vår verksamhet. Då vi har ökat från 30 till dryga 400 nötkreatur. Nu har vi förutom vår Simmental besättning även startat med mjölkproduktion, ungnötsuppfödning och  utvecklat vår embryo verksamhet. Vi har även fått gjort 3 nya stallbyggnader för att klara detta.
Vad som dock inte följt med i utvecklingen är vår hemsida, och med drygt 12 000 besök på den under 2016 kände vi att det var dags för en ny. Vi har helt enkelt vuxit ur den gamla. Därför försöker vi nu skapa en roligare hemsida för er att besöka.
Hemsidan ska innehålla mer bilder och även kunna innehålla filmer, dokument och annat intressant.
Vi hoppas att ni kommer gilla vår nya hemsida och fortsätter att besöka den, för vi tycker det är roligt att ni är här!

 

Simmental

Här ska du kunna läsa om allt roligt vi gör med våra älskade Simmental!
 

Mjölkkorna

Vi berättar lite om vad som händer i mjölkbranschen

Och så

Vi bjuder även på lite citat från de senaste åren.
Det har verkligen inspirerat oss! Mer än vad man kan tro.

Det kommer aldrig att gå!!

Varför gör ni på detta viset? det är ju ingen annan som gör så.

Varför har ni byggt på ett sånt okonventionellt vis?

Ni är dumma i huvudet!

Ni har ju ingen mark!

Vad kul att ni äntligen skaffat riktiga kor

Har ni inte slaktat Simmentalen än?

-Hur går det med korna?                -Det går bra.                      -Du ska se att det vänder nog snart för er också!

3-7633 VB Spartacus av Marsagård
 

#KARTA

Här bor vi!

Per Agrell 073 31 96 521

Charlotte Agrell 070 51 87 377

 

marsen1@hotmail.com

GPS
WGS84: N 57° 3.0806', E 12° 22.4317'
Decimal: 57.0513, 12.3739

> Kontakta oss